Så väljer du gardiner - mina bästa tips

Gardiner har en förmåga att höja ett helt rum. Genom att hänga upp gardiner så skapar man en hemtrevligare, mer ombonad atmosfär och där man dessutom har möjlighet att addera lite extra personlighet.

Men, gardinerna äger också förmågan att sänka intrycket av ett rum och en bostad. Fel gardiner i fel rum kan skapa en trist atmosfär. Detsamma gäller upphängningen och där begås också de vanligaste misstagen.

Hur ska man då tänka gällande gardiner och upphängningen av dessa? Här följer några tips som förhoppningsvis kommer att göra ditt hem till en mer inbjudande plats och där gardinerna blir en väsentligt del som samspelar med din inredning snarare än att ta över densamma.

Tips nummer ett - längre gardinstång än fönster.

De flesta som sätter upp en gardinstång gör detta utifrån fönstrets storlek och väljer att ha stången i samma längd. Det skapar ett rörigt intryck som ligger stick i stäv med en av inredningens främsta tankar: att öppna upp och få ett större ljusinsläpp. Hänger man gardinen för tätt så blir det skrymmande och rörigt.

Väljer du att låta gardinstången vara längre än fönstret så kommer gardinerna att rama in snarare än att skymma din fönster. Det är viktigt, både sett till ljusinsläpp och den ombonade känslan som lösningen för med sig.

Tips nummer två - Takhöjden ska synas:

Högt i tak - det är något som de flesta har högt upp på önskelistan i sina drömmars bostad. Alla har inte den möjligheten; men alla kan ge illusionen av att ha högre takhöjd än vad som egentligen bjuds. Gardiner är avgörande i detta och i synnerhet då det gäller placeringen av gardinstängerna.

De flesta tänker fel. Man sätter sina gardinstänger så nära fönstret som möjligt och får genom detta en lägre takhöjd - en illusion av det - än vad som egentligen finns. Gör man tvärtom och sätter sina stänger så högt upp som möjligt så kommer man också att ge motsatt illusion: rummet känns högre och mer lyxigt. Det är därför exempelvis en gardinskena i taket numera är en vedertagen och populär lösning.

Tips nummer tre - funktionalitet.

Gardiner är snygga och de är definitivt en del en större inredningskedja. Men, det handlar även om funktion. Något som många glömmer. Olika rum har olika behov och gardinerna ska definitivt anpassas utifrån dessa.

Sovrummet är exempelvis ett rum där man sover och där man vill ha mörkt och svalt. Där vill man kanske inte ha den tunna gardinen som inte går att dra för. Man vill ha en mörk, murrig gardin som går att stänga igen hela fönstret med och som därmed också kommer att erbjuda en god natts sömn. Man kan med fördel välja en tjockare gardin då denna även isolerar bort en massa oljud.

I köket kan man se att det finns en massa matos och smuts i luften. Där kan en hissgardin vara en bättre, mer funktionell lösning än en klassiskt gardin som måste tvättas och strykas med mer regelbunden frekvens i ett kök.

Tips nummer fyra - Rätt längd.

Du har hängt upp dina gardiner och nu är det klart? Nej, långt därifrån. Gardinerna måste ha rätt längd. De ska inte släpa i och vecka sig som en följd av att de är för långa. Du vill heller inte se att gardinerna påminner om Vanhedens byxor. Hitta rätt längd och här finns tyvärr inga genvägar - du måste mäta och du måste mäta rätt. Häng upp och gör om mätningen om det krävs.

Tips nummer fem - Stryk gardinerna:

Har du nyköpta gardiner så kan dessa klara sig från att behöva strykas. Har du däremot äldre gardiner som nyligen tvättats så finns inga ursäkter. Det är tråkigt att stryka och det är lite klurigt med längre textilier - men det måste göras. Gardiner som blivit strukna ser bättre ut och får ett mer naturligt fall. En liten parentes: Vissa tyger kan faktiskt vara snyggare ostrukna. Linne är ett exempel på där det kan addera lite bohemisk känsla. Det handlar emellertid om en svår balansgång och i nio fall av tio så är strykjärnet den bästa lösningen.

Om mig

Jag ger tips om design och hållbara lösningar.

Jag är en kvinna i mina bästa år som alltid älskat design. Redan då jag jag var liten så älskade jag att klä ut mig och klä mig annorlunda. Tanken på att man kan visa vem man är genom vad man har på sig har alltid varit fascinerande och jag älskar att detta heller inte är hugget i sten.

Tyger, textilier och gardiner är andra saker som jag brinner för och som jag ska fokusera extra på här i bloggen. Jag vill ge tips som skapar mer hållbara lösningar och detta då jag vet att det är något som vi alla tjänar på i det långa loppet.


Senaste inlägg


Alla inlägg