Hur mäter man bredd och längd på gardiner?

Hur mäter man bredd och längd på gardiner? En gardin ser absolut bäst ut om den får lite, lite support från golvet. Det ska inte handla om att den blir för lång och lägger sig som en hög nere på golvytan - det ger ett rörigt och lite småsjaskigt intryck som lätt tar över hela rummet.

Att ha för korta gardiner är verkligen inte heller att rekommendera. Det ska inte se ut som om dina gardiner står inför att traska ut i ett vattendrag och vada. Lagom är bäst och gardinen ska helt enkelt vila lättsamt mot golvet för att få ett snyggt fall.

Innan du får tips om hur du ska mäta längden så är det även viktigt att poängtera vikten av en snyggt struken gardin. Tänk på att stryka dina gardiner innan du hänger dem på plats. Vill du göra det snabbt och effektivt så är ett tips att du investerar i en ångstreamer. Med en sådan kan du stryka din gardin på plats och där vattenångan tar bort alla veck. Tänk dock på att denna inte ger samma effekt som strykjärnet, men att det definitivt är en bättre lösning än att inte alls stryka på gardinen.

Så här gör du:

Börja med att mäta från gardinstången ner till golvet. Ta från ovansidan av stången och därefter så kan du välja att antingen minska eller addera längd på gardinen beroende på hur du vill ha det. Som sagt; det brukar vara snyggare om gardinen får lite support av golvet. Att addera 4-5 centimeter på gardinen i förhållande till den längd du mätt upp från ovansidan av gardinstången brukar vara en bra lösning. Den försiktige generalen nöjer sig med två centimeter.

Om du skulle ha gardiner med öljetter så är rådet att du lämnar ungefär 2.5-3 centimeter mellan tak och övre sidan av gardinstången. Det motsvarar tyget som finns ovanför öljetterna.

Bredden på gardinerna då? Den mäter du först och främst genom att mäta din gardinstång - minus knopparna. Har du en rynkad gardin så kan du med fördel multiplicera måttet med 1.5 för att kunna få en tätt veckad gardin. Tänk, gällande bredden, att målet är att gardinen ska rama in fönstret och inte vara i vägen. Prova att hänga upp gardinen och fålla på plats då du känner att du hittat den lämpliga bredden. Därefter är det bara att sätta igång att sy.

Om mig

Jag ger tips om design och hållbara lösningar.

Jag är en kvinna i mina bästa år som alltid älskat design. Redan då jag jag var liten så älskade jag att klä ut mig och klä mig annorlunda. Tanken på att man kan visa vem man är genom vad man har på sig har alltid varit fascinerande och jag älskar att detta heller inte är hugget i sten.

Tyger, textilier och gardiner är andra saker som jag brinner för och som jag ska fokusera extra på här i bloggen. Jag vill ge tips som skapar mer hållbara lösningar och detta då jag vet att det är något som vi alla tjänar på i det långa loppet.


Senaste inlägg


Alla inlägg