Monteringstips till dig som ska montera gardinstång

Jag tänkte ge några monteringstips till dig som ska montera gardinstång. Detta då jag av erfarenhet vet att det kan vara ett ganska lurigt projekt där det finns en hel del fallgropar längs vägen. Fallgropar som kan göra att de gardiner du hänger upp inte alls fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Istället för att ge ditt rum det lyft du vill komma åt så sänker dina gardiner intrycket av rummet; de tar över på fel sätt och förfular snarare än att fungera som en funktionell - och snygg! - inredningsdetalj.

Hur ska man då tänka vid monteringen? Här är några tankar och tips:

  • Montera utanför fönstret. Det vanligaste misstaget som man kan se i samband med att gardinstänger ska monteras är att man använder sig av fönstret som en absolut måttstock. Gardinstångshållarna mäts utifrån fönstrets storlek och läggs i en rät linje ovanför. Det är en sund tanke - men den är felaktig. Då gardinerna väl sätts på plats så kommer de att vara i vägen för fönstret och förhindra ett ljusinsläpp. Istället för att hänga bredvid och rama in fönstret så tar gardinerna över och blir skrymmande. Det ger ett rörigt intryck som är svårt att reparera. Oavsett vilka möbler du har och oavsett hur du ställer dessa så kommer det röriga fönstret att vara i blickfånget. Vid monteringen så ska du gå tio centimeter ut från fönstrets kant. Det ger bättre svängrum och det öppnar upp!
  • Tänk högre! Om du ska gå tio centimeter ut från fönstret så ska du hålla dig till minst lika många centimeter uppåt vid monteringen. Varför? Jo, av den enkla anledningen att detta kommer att öppna upp rummet. En av de saker som får ett rum att kännas större handlar om takhöjd. Få har förmånen att ha högre i tak i hemmet - men alla kan ge illusionen av det. Genom att höja upp gardinstången så skapar du intrycket av en bostad med extra högt i tak. Sänker du den - vilket många gör - så får du exakt motsatt effekt och det är något som ger ett mindre rum, ett stökigare och mer instängt intryck. Ju högre upp du vågar gå, desto större blir belöningen.
  • Avlasta. Större fönster kräver längre gardinstänger. Dessa behöver avlastning i mitten. Visst, det krävs lite extra jobb att skruva upp en extra hållare och det kanske syns att den sitter där. Vad som helst är emellertid bättre än att se en gardinstång som bågnar nedåt och som ser konkav ut. Det är något som tyvärr många glömmer: målet är att gardinstången ska vara rak.
  • Använd rätt verktyg. Du ska dels ha ett måttband så att du kan mäta ut var hållarna ska sitta. Dels så bör du även ha ett vattenpass till hands. Märk ut hålen med en blyertspenna och använd en borrmaskin för att göra hålen. Behövs det plugg så använd det och skruva därefter i alla skruvar innan du sätter gardinstången på plats. Var extra noga med mätning och rakhet. Ta gärna hjälp av en kompis för att det ska bli absolut rakt.
  • Överväg alternativ. Du behöver inte binda dig vid en gardinstång som lösning. Överväg gärna exempelvis en skena i taket där du kan fästa dina gardiner och därigenom också få illusionen av rymd- och takhöjd som är så viktig. Sådana hittar du på exempelvis Ikea och de är enkla att montera i taket (även om de - precis som vanliga gardinstänger - kräver noggrannhet).

Om mig

Jag ger tips om design och hållbara lösningar.

Jag är en kvinna i mina bästa år som alltid älskat design. Redan då jag jag var liten så älskade jag att klä ut mig och klä mig annorlunda. Tanken på att man kan visa vem man är genom vad man har på sig har alltid varit fascinerande och jag älskar att detta heller inte är hugget i sten.

Tyger, textilier och gardiner är andra saker som jag brinner för och som jag ska fokusera extra på här i bloggen. Jag vill ge tips som skapar mer hållbara lösningar och detta då jag vet att det är något som vi alla tjänar på i det långa loppet.


Senaste inlägg


Alla inlägg