Vilka designklassiker ska man leta efter?

Att vissa möbler blir mer populära än andra är något som de flesta är medvetna om. En del av dessa möbler blir också så pass eftertraktade att de förvandlas till rena designklassiker. Vad som blir en designklassiker är nästan omöjligt att sia om och det gör det hela än mer spännande. Vad blir den stora grejen i framtiden, vilka möbler från vår tid kommer att anses som hett eftertraktade i framtiden och vara något som många vill ha - och är beredda att betala dyra pengar för?

En rolig detalj med just designklassiker är att många vid presentationen inte alls kostade speciellt mycket pengar och att de i och med detta också dels fanns i mångas hem och också dels slängdes så fort de inte längre passade in i inredningen. Det finns exempelvis en massa IKEA-möbler som var lite av var mans sak då de lanserades och som inte hade någon högre prislapp på sig då. Detta att jämföra mot idag då motsvarande möbler kostar tiotusentals kronor på auktioner. Baserat på detta kan man nog höra en hel del svordomar från folk som ägt - men kastat - sina dyrgripar.

Designklassiker då? Vilka kan man räkna som sådana idag? Här följer några exempel på sådana och samtidigt också några tips på vad man ska leta efter på olika loppisar. Är det någonting som man kan hoppas på så är det just det: när man minst anar det så dyker det upp en riktigt klassiker till ett bra pris. Det stora fyndet kan definitivt finnas bakom hörnet!

Tidlösa designklassiker som passar i alla hem

Här följer en liten lista av designklassiker som tilltalar många. En anmärkningsvärd sak att nämna är att priset ofta ligger på samma nivå som vid nyproduktion. Det vill säga; en begagnad möbel kostar ofta lika mycket som en ny - förutsatt att den är i gott skick, givetvis.

  • Stringhyllan. Trenderna kommer, trenderna går - men vår älskade stringhylla består. Stringhyllan skapades av det äkta paret Nisse och Kajsa Strinning inför en tävling anordnad av Bonniers. En tävling som gick ut på att hitta en hylla som kunde gå att modulera och bygga i olika sektioner. En klassiker var född. Få möbler har haft samma genomslagskraft som Stringhyllan och få möbler syns också på samma tydliga sätt. En stringhylla - givet storlek - är nämligen inte så extremt kostsam och det handlar således om en ganska demokratisk formgivning och design. Snygg, tidlös och med en design som passar i alla bostäder. Även om Nisse Strinning refererade möbeln som citat: hylljäveln så får han nog ursäkta. Stringhyllan är en svensk klassiker.
  • Spanska Stolen. Påfallande många av de möbler som räknas som designklassiker har en dansk etikett. Så även den Spanska Stolen som, namnet till trots, är tillverkad och formgiven av en dansk herre vid namn Borge Mogensen. Den Spanska Stolens design är hämtad från Andalusien där modellen var vanligt förekommande. Utmärkande drag är de breda armstöden som möjliggör att man exempelvis kan placera glas på dem utan att glasen i fråga ramlar ned. Priset för en nyproducerat stol ligger på närmare 42.000 kronor.
  • Åskbollen.  Om Danmark är ett land som skapat flera stora formgivare, designers och varit upphovsland till många av de designklassiker vi ser idag så är Finland även det ett land med stolta traditioner. Inte minst genom Eero Aarnio vars fåtölj Åskbollen slog ned med, om uttrycket tillåter, dunder och brak på 60-talet. Den futuristiska designen låg helt rätt i tiden och den lekfulla - men ändå strama - formgivningen passade den moderna människan över hela Europa och världen. En relativt svår möbel att inreda med, men om plats finns så är den något som verkligen adderar det lilla - läs stora - extra till ett hem.
  • Karin. Sverige fick börja och Sverige får avsluta genomgången av designklassiker. Denna gång genom Karin-fåtöljen som designades av Bruno Mathsson och som lanserades genom ett samarbete med Dux under 60-70-talet. Fåtöljen är hans mest framgångsrika verk och det som gjorde honom till en internationell storspelare. Det är lätt att förstå varför: En karin är snygg, den är skön att sitta i, den syns - men utan att ta över - och den blir bara vackrare med åren. Det bästa av allt? Har man tur så kan dessa fåtöljer gå att hitta där man minst anar det. Den var ytterst populär då den lanserades och det humana priset gjorde att många svenskar köpte den. Håll ögonen öppna vid nästa loppisrunda!
10 Feb 2020

Om mig

Jag ger tips om design och hållbara lösningar.

Jag är en kvinna i mina bästa år som alltid älskat design. Redan då jag jag var liten så älskade jag att klä ut mig och klä mig annorlunda. Tanken på att man kan visa vem man är genom vad man har på sig har alltid varit fascinerande och jag älskar att detta heller inte är hugget i sten.

Tyger, textilier och gardiner är andra saker som jag brinner för och som jag ska fokusera extra på här i bloggen. Jag vill ge tips som skapar mer hållbara lösningar och detta då jag vet att det är något som vi alla tjänar på i det långa loppet.


Senaste inlägg


Alla inlägg